LAPP Wallbox on kätevä tapa ladata sähköauto kotona. Erinomaisen ratkaisun siitä saa tuomalla mukaan älyä Vision -energianhallintapalvelun kautta, jonka avulla latausta voidaan ohjata pörssisähkön hintaan perustuen. Laitteiden tekniset ominaisuudet kohtaavat, mutta miten Vision ohjattava LAPP Wallbox laturi toimii käytännössä?
GEF:in tuotepäällikkö Juho Huttunen tarttui haasteeseen. Hän asensi LAPP Wallbox laturin kotiin ja testasi, miten laitteen käyttöönotto ja arkiseen käyttöön liittyvät seikat onnistuivat. Käytännön kokemus helpottaa jatkossa myös Juhon omaa työtä, sillä tuotehallinnan lisäksi hän vastaa teknisen tuen puheluihin, kouluttaa asiakkaita ja auttaa kysymysten ratkaisussa.
Ensivaikutelma LAPP Wallbox -laturista
Laite itsessään on kompakti ja mielestäni hauskan näköinen. Sen pyöreät muodot erottavat sen valtavirrasta.
Myyntipakkaus kannattaa tutkia kunnolla, sillä magneetilla kiinnitettävät peite/kansilevyt ovat huolella piilotettu.
Asentajan näkökulmasta laturi on nopea asentaa. Latausaseman kaksiosainen rakenne helpottaa asennusta. Kytkennät on helppo tehdä pohjalevyyn, jonka päälle latausaseman teho-osa painetaan kiinni. Latausasemassa on sisäänrakenttu DC-vuotovirtatunnistus, joten kallista b-tyypin vikavirtasuojaa ei tarvita. Huom. asennuksen saa kuitenkin suorittaa vain sähköalan ammattilainen.
Asiaa latausjohdosta
Kaapeli ei sisälly myyntipakkaukseen automaattisesti. Sen saa toki ostettua lisävarusteena, jos haluaa. LAPP:n HELIX-kaapeli vaikuttaisi kyllä kätevältä, koska se menee itsestään kerälle. Voisin ottaa sen testiin toisella kertaa. Nyt itselläni oli käytössä Teslan mukana toimitettu Type 2 -kaapeli.
Kaapeliasia herätti tunteita oman porukan kesken, ja kävimme pitkän keskustelun irrallisen ja kiinteän kaapelin eduista ja haitoista. Mielipiteemme taisivat jakautua eri leireihin.
Olimme kaikki kuitenkin yksimielisiä siitä, että on turha maksaa ylimääräisestä kaapelista ja on kätevää, että kaapelin voi tarvittaessa uusia helposti, jos vaikka sattuisi käymään niin, että ajaisi epähuomiossa pistokkeen yli. Tällöin riittää kaapelin uusiminen, eikä koko latausasemaa tarvitse vaihtaa.
Käyttö
LAPP-latausasema on itsessään yksinkertainen on/off-laite, eikä se sisällä dynaamista kuormanhallintaa. Äly ja ohjausmahdollisuus tuodaan laitteeseen Visionilla, jonka tiedonsiirtolaiteen eli Alustan asensin sähkökeskukseen. Vision Alusta kommunikoi pilven kautta sisään rakennetulla 4G-nettiyhteydellä Vision -serverin kanssa, ja tottelee sitä kautta sille antamiani ohjeita. Pidän hyvänä, että nettiyhteys on laitteessa itsessään, sillä se on paitsi vakaa myös tietoturvallinen.
Visionissa on useita ohjauslogiikoita, kuten esimerkiksi aurinkosähkön tuotanto, kiinteistön sen hetkinen kulutus ja pörssisähkön hinta. Itselläni on vielä toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus, mutta pörssisähkön mukaisella ohjauksella laite valikoisi latauksen ajankohdan sähkön edullisimpien tuntien mukaisesti, joten tästä on sitten nykyisen sähkösopimuksen päättyessä selkeä taloudellinen lisähyöty vielä luvassa.
Jos ohjaisin laturia pörssisähkön mukaan, saisin silti halutessani akun täyteen tiettyyn kellonaikaan mennessä. Akun latauksen saa käynnistymään haluttuun aikaan, kun ensiksi ohittaa puhelinsovelluksella aiemmin määrätyn säännön.
Laitteessa on selkeät led-valot ilmaisemassa laturin valmiustilaa, mutta latauksen hallinta tapahtuu helppokäyttöisen Vision -sovelluksen kautta.
Sovellus sopii kaikille jo sen kielivalintojenkin puolesta, sillä suomen kielen lisäksi on valittavissa myös ruotsi ja englanti.
Kokonaisvaikutelma Vision -ohjattavasta LAPP Wallbox-latausasemasta
Hinta-laatu-hyötysuhde on tässä paketissa erinomaisesti kohdallaan. Itse teknologiasta kiinnostuneena insinöörinä olisin ehkä lähtöjään valinnut enemmän toimintoja sisältävän latausaseman, mutta Vision tuo LAPP Wallboxiin merkittävän lisähyödyn. Voin todellakin suositella!
Lue lisää ja pyydä tarjous: Vision -ohjattava LAPP-latausasema
Voit myös tiedustella asiaa sähköpostitse: info@gef.fi
Lataa tuotetiedot: Vision -ohjattava LAPP-latausasema (pdf)
Lisää aiheesta Flinkenbergin sivuilla:
LAPP Wallbox laturi
Vision -energianhallintapalvelu
GreenEnergy Finland (GEF) on suomalaisomisteinen aurinkosähkön edelläkävijä vuodesta 2010. GEF tunnetaan asiakkaidensa keskuudessa paitsi korkealaatuisista tuotteistaan myös markkinoiden parhaasta asiakaspalvelusta ja koulutuspalveluistaan. Helposti asennettava ja jatkuvasti kehittyvä ja laajennettava energianhallintapalvelu tarjoaa loppuasiakkaille parhaan mahdollisen hyödyn omasta aurinkovoimalasta sekä asentaneelle yritykselle merkittävästi lisäarvoa mm. oman valvomon muodossa.