Millaista on aurinkosähkön kannattavuus yrityskiinteistössä Suomessa? Flinkenbergin Teräspalvelukeskuksen katolle asennettiin aurinkosähkövoimala kesällä 2017. Aurinkosähköjärjestelmän toimitti GreenEnergy Finland, joka on Suomen johtava aurinkosähkö- ja energianhallintaratkaisuihin erikoistunut yritys. Aurinkosähkövoimalassa on käytetty JA Solarin aurinkopaneeleja ja Froniuksen inverttereitä.
Nyt on aika tarkistaa tuotetun sähkön määrä ja aurinkosähköjärjestelmällä aikaansaadut säästöt. Teräspalvelukeskus sijaitsee Valkeakoskella, jossa päivä on pisimmillään kesäkuussa (lähes 20 tuntia) ja lyhimmillään joulukuussa (vain reilut viisi tuntia). Koska voimalan tuotanto vaihtelee merkittävästi vuodenaikojen mukaan, on tarkasteluaikaväliksi valittu tasan vuoden mittainen jakso 1.10.2017-30.9.2018.
Voimalan nimellinen paneeliteho: 159 kWp
Tuotanto Q4/2017 – Q3/2018: 130 MWh
Ylijäämätuotanto: 7 MWh (5 %)
Aurinkosähköjärjestelmä on syytä mitoittaa siten, että melkein kaiken tuotannon pystyy käyttämään itse. Tehokkain lopputulos saadaan, kun tavoitellaan 5-10 % ylijäämätuotantoa.
Jos järjestelmän mitoittaa liian suureksi, jää oman käytön osuus tuotannosta liian alhaiseksi ja ”huonolla hinnalla” verkkoon myytävän sähkön osuus liian suureksi. Toisaalta jos järjestelmän mitoittaa siten, että koko tuotanto menee kokonaan omaan käyttöön, on lopputulemana usein liian pieni järjestelmä. Tällöin tuotanto jää turhan pieneksi ja mahdolliset skaalaedut jäävät toteutumatta.
Energian maksu
Tarkan säästön laskeminen vaatii hieman syvempää analyysiä. Flinkenbergillä on käytössä spot-hintaan perustuva sähkön hinnoittelumalli. Tarkastelujaksolla keskimääräinen spot-hinta marginaaleineen on ollut noin 4,4 c/kW (alv 0 %).
Spot-hinta vaihtelee sekä vuoden- että vuorokaudenaikojen mukaan. Spot-hinta on tyypillisesti korkeampi silloin, kun sähkönkulutus on korkeampaa eli talvisin ja päivisin. Talvisin aurinkovoimala tuottaa huonosti, mutta päivisin auringon paistaessa erinomaisesti. Mielenkiintoinen kysymys onkin:
Onko aurinkovoimalasta saatu säästö suurempi vai pienempi kuin keskihinnalla kerrottu tuotantomäärä?
Tarkempi tuntikohtainen tarkastelu osoittaa, että Flinkenbergin tuotannolla painotettu spot-hinta on 5,1 c/kWh, eli 16 % korkeampi kuin keskimääräinen spot-hinta. Toisin kuin yleisesti oletetaan aurinkovoimala tuottaa parhaiten silloin, kun sähkö on keskimääräistä kalliimpaa eli päivisin. Näin ollen spot-hinnan vaihteluväli päivän sisällä on aurinkosähkötuotannolle merkittävästi positiivisempi tekijä kuin spot-hinnan vuodenaikoihin perustuva vaihtelu.
Flinkenbergin voimala on tarkastelujaksona säästänyt energiamaksuissa noin 6550 euroa (alv 0 %). Lisäksi olemme saaneet ylijäämäsähkön myynnistä 280 euroa.
Siirto ja verot
Flinkenbergin Teräspalvelukeskus Valkeakoskella kuuluu alhaisemman sähköveron piiriin. Siirtomaksu perustuu osaltaan tehomaksuun ja osaltaan siirretyn energian määrään. Tässä tarkastelussa oletettiin varovaisesti, että kiinteistön sähkönkulutuksen ollessa huipussa aurinkovoimalan tuotanto olisi nolla. Näin ollen siirrossa ja veroissa olemme säästäneet ainoastaan noin 1,9 c/kWh tai yhteensä 2350 euroa (alv 0 %). Mikäli meillä olisi korkeampi sähkövero, siirron ja veron säästöt olisivat olleet 4250 euroa.
Aurinkosähköjärjestelmän takaisinmaksuaika
Kokonaissäästö on tarkastelujaksolla ollut noin 9200 euroa. Vastaava 159 kWp aurinkosähköjärjestelmä maksaisi nykyään noin 140-150.000 euroa (alv 0 %). Tästä on mahdollista saada 25 % investointitukea, eli nettoinvestointi olisi reilut 100.000 euroa.
Paneelien tehot heikkenevät hieman ajan kanssa, mutta heikkenemistahti on alhaisempi kuin oletettu sähkönhinnan (varsinkin siirtohintojen ja verojen) nousu pitkällä tähtäimellä. Näin ollen lienee turvallista olettaa, että samaan säästötasoon pääsee pitkällä tähtäimelläkin.
Kiinteistöissä, joissa on käytössä II-sähköveroluokka, kuten Valkeakosken Teräspalvelukeskuksessamme, takaisinmaksuaika investointituen jälkeen on noin 11-12 vuotta. I-sähköveroluokan kiinteistöissä takaisinmaksuaika investointituen jälkeen on selkeästi alle 10 vuotta.
Aurinkosähköjärjestelmä on pitkäikäinen ja vaadittavien huoltotoimenpiteiden määrä vähäinen. Takaisinmaksuaika voidaan luonnehtia pidemmäksi kuin tuotannollisten koneiden ja laitteiden takaisinmaksuaika, mutta lyhyemmäksi kuin kiinteistöinvestointien. Mikäli kiinteistö sijaitsee alueella, jossa on korkeammat siirtomaksut tai jos kiinteistön tehohuippu osuu kesäpäiville, voidaan päästä merkittävästi lyhyempiin takaisinmaksuaikoihin.
Reaaliaikainen seuranta
Teräspalvelukeskuksen aurinkovoimalan tuotantoa pääsee seuraamaan reaaliaikaisesti täältä.
Yhteenveto
Aurinkosähkön kannattavuus yrityskiinteistössä riippuu aurinkovoimalan tehosta, aurinkosähköjärjestelmän investointikustannuksesta ja korvaavan sähkön hankintakustannuksesta. Aurinkovoimala on kannattava investointi pitkäaikaiseen omaan käyttöön myös Suomessa.
Yhteenveto | Q4/2017 – Q3/2018 |
---|---|
Voimalan nimellinen paneeliteho | 159 kWp |
Tuotanto | 130 MWh |
Ylijäämätuotanto | 7 MWh (5 %) |
Säästöt energiamaksuissa | 6550 e |
Myyty ylijäämäsähkö | 280 e |
Säästöt siirrossa ja veroissa | 2350 e |
Säästöt yhteensä | noin 9200 e |
Lisätietoja: Christoffer Ehrnrooth, puh. 0400 573 599, christoffer.ehrnrooth@flinkenberg.fi