Kantavien teräsrakenteiden CE-merkintä tuli monen uudelleen tehdyn aikataulun jälkeen pakolliseksi heinäkuussa 2014. Tämä työllisti sekä tuotteiden valmistajia että virallisia tarkastajia. Monelle asia tuntui ehkä liian haastavalta ja paljon työtäkin sen pikkuruisen merkin saamiseksi olisi tehtävä. Kannattiko se?
Mielipiteitä on varmasti edelleen sekä puolesta että vastaan. Onhan töitä tähänkin asti tehty ilman merkkejä ja pitkiä standardivaatimuksia. Onhan se niinkin, mutta toisaalta CE-merkinnän myötä saadaan taas vähän yhtenäistettyä toimintatapoja ja lakien sekä alati kiristyvien vaatimusten noudattaminen on ehkä helpompaa.
Meillä jo olemassa olevat laatu- ja ympäristösertifikaatit helpottivat asian työstämistä. Ei tarvinnut miettiä alusta asti ohjeistusta jokaiselle työvaiheelle tai huoltopöytäkirjalle, koska ne olivat jo olemassa ja käytössä.
Meidän kohdallamme CE-merkintä toi ajankohtaiseksi tarkastella leikkuumenetelmiä ja teräksen arvoja. Miten teräs muuttuu ominaisuuksiltaan, kun sitä leikataan? Entä saako reikiä leikata vai pitääkö ne porata? Millä koneella ja leikkausteknologialla voimme leikata? Useita testejä ja koekappaleiden leikkuuta oli edessä – ja nyt tehtynä. Tämä osoittautui myös mielenkiintoiseksi. Harvemmin sitä muuten vaan testataan kappaleita ja tutkitaan kuinka kovuudet muuttuvat. Tai tehdään tarkkoja mittauksia siitä kuinka kohtisuoraa on leikkuujälki. Meidän puolesta hitsausosio näistä jää käsittelemättä, mutta sekin on epäilemättä tuottanut työtä alan ammattilaisille.
Teräslevymme ovat CE-merkittyjä sekä leikkuumme on nyt saanut FI-merkinnän. Tämä tarkoittaa, että voitte tilata meiltä CE-merkinnän alaisia tuotteita toteutusluokissa EXC1, EXC2 ja EXC3. Kokemamme mukaan tämä matka pikkuruisten CE- ja FI-merkintöjen saamiseksi on kyllä kannattanut.
Kirjoittaja: Laura Nieminen