Moni miettii tähän aikaan vuodesta aurinkoenergiaa omaan taloon tai mökkiin. Kun aurinko näyttäytyy ja säät lämpenevät, moni alkaa miettiä aurinkoenergiaa, pitäisikö minunkin. Herää monta kysymystä ja monta eri mielipidettä. Paljonko järjestelmä maksaa, mikä on takaisinmaksuaika, millainen järjestelmä ja kenen, kuka asentaa, kannattaako koko touhu? Internet on täynnä kirjoituksia ja laskelmia sekä kaavoja aiheesta.
OFF-Grid, sähköä ilman sähköliittymää
Moni mökki sijaitsee kaukana sähköverkosta, jolloin mökin liittäminen verkkoon on kallis toimenpide eikä aina edes mahdollista. Silloin OFF-Grid aurinkosähköjärjestelmä tarjoaa järkevän ja kustannustehokkaan vaihtoehdon mökin sähköistämiseen. Järjestelmä koostuu aurinkopaneeleista, lataussäätimestä, akuista ja invertteristä, joka muuttaa akun tasajännitteen 230VAC vaihtojännitteeksi. Aggregaattia suositellaan pilvisille päiville. Myös syksyllä on käyttöä aggregaatille, kun päivät lyhenevät.
Järjestelmä kannattaa mitoittaa oikein. Invertterin koko on syytä valita mökin sähkön tarpeen mukaan, niin että sähköä riittää kaikille samanaikaisesti käytössä oleville sähkölaitteille. Akustoa mitoittaessa on syytä huomioida sähkön riittävyys myös muutamalle pilviselle päivälle. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, ettei lyijyakusta pureta enempää kuin noin puolet sen tehosta. Akku on järjestelmän heikoin lenkki, joka vaatii perehtymistä ja huolenpitoa.
Hollantilaisen Victron Energyn tuotevalikoimasta löydät laadukkaita tuotteita mökin sähköistämiseen. Kaikkein monipuolisin on Victronin Easysolar voimala, jossa on valmiina samassa paketissa MPPT-lataussäädin, invertteri, vikavirtasuoja ja sulakkeet. Aggregaatille löytyy myös AC-sisääntulo.
ON-Grid, verkkoon kytketty järjestelmä
Sähköliittymää voi täydentää verkkoon kytketyllä aurinkosähköjärjestelmällä ja päästä sähkönkulutuksessa täysin omavaraiseksi aurinkoisina päivinä. Onhan mukavaa saunoa ja pestä pyykkiä ilmaiseksi, kun aurinko paistaa. Asennettu järjestelmä nostaa yleensä kiinteistön arvoakin.
Aurinkosähköjärjestelmän osat ovat aurinkopaneelit ja invertteri, joka muuttaa paneeleitten tuottaman tasasähkön verkkovirraksi. Järjestelmä kannattaa mitoittaa sähkönkulutuksen mukaan niin, että mahdollisimman suuri osa sähköntuotannosta tulee oman käyttöön. Hyvällä aurinkosähköjärjestelmällä on dataliittymä, jolla voidaan myös etäältä seurata oman järjestelmän tuotantoa.
Itävaltalainen Fronius suunnittelee ja valmistaa korkeatasoisia aurinkosähköinverttereitä Euroopassa. Valikoima kattaa tehoalueen 3kW:sta aina 27kW:iin. Isompia tehoja tarvittaessa voidaan helposti kytkeä rinnan useampia inverttereitä.
Fronius on tuonut markkinoille uuden Ohmpilot tehonohjauskytkimen, jolla voidaan ohjata aurinkopaneelien tuottaman ylimääräisen sähkön vastuskuormaan, kuten lämminvesivaraajan tai vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmän lämpövastuksiin.
Aurinkosähköjärjestelmää voidaan myös laajentaa Froniuksen omalla litium-akustolla, joka on täysin yhteensopiva Froniuksen Symo Hybrid invertterituoteperheen kanssa. Ylimääräinen aurinkosähkö ladataan akustoon ja hyöty käytetään silloin, kun aurinko ei paista. Akusto toimii myös sähköverkon mahdollisen sähkökatkon aikana syöttäen Symo Hybrid invertterille sähköä. Riittävän kokoinen akusto voi kattaa osan sähkönkulutuksesta, jolloin omavaraisuusaste nousee huomattavasti.
Lisätiedot: Christian Lignell, puh. +358 500 805 305