Millaiset plasmaviisteet meillä onnistuvat? Entä saadaanko paksuihin leikkeisiin polttoviisteet? Näihin kysymyksiin törmäämme viikoittain. Tässä blogissa perehdymme, millaisia viisteitä edellä mainituilla leikkausteknologioilla voidaan tehdä.
Plasmaviisteet
Mitä plasmalla voidaan leikata?
Plasmaleikkaus käyttää hyväkseen plasmakaarta, joten sillä voidaan leikata kaikkia teräslaatuja, jotka johtavat sähköä. Käytännössä meillä leikataan 30 mm levypaksuuteen saakka, mutta tapauskohtaisesti voidaan leikata myös 40 mm teräslevyjä.
Mitkä ovat plasmaleikkuun toleranssit?
Noudatamme termisen leikkauksen standardia SFS EN 9013 432, mutta käytännön nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että plasmaleikkauksen toleranssi on noin +/- 1 mm. Plasman leikkausrailo on aina kartiomainen, joten esim. reiän koko on alapuolella noin 1 mm pienempi kuin yläpuolella, mutta taas kappaleen ulkomitta on alapuolella noin 1 mm suurempi kuin yläpuolella. Viistepäällä voidaan hieman korjata kartiomaisuutta, mutta leikkausrailo ei ole tälläkään tavoin aivan suora.
Millaisia viisteitä plasmalla voidaan tehdä?
Plasmalla voidaan leikata monipuolisesti erilaisia viisteitä. Kääntyvät leikkauspäät mahdollistavat viisteet 0-50° kulmassa myös muotokappaleisiin.
Skannerin avulla paikoittamalla voidaan plasmalla viistää jopa 100 mm paksuja polttoleikkeitä asetusajona. Tällöin voidaan paremmin hyödyntää 3D-viistepään monipuolisia ominaisuuksia. Vaikka kyseessä olisi 100 mm paksu levy, ei viisteen pituus voi kuitenkaan ylittää 40 mm.
Miten plasmaviisteet eroavat muiden leikkausteknologioiden viisteistä?
Plasmaleikattu viiste on aina hieman pyöreä, eikä siitä saa yhtä suoraa ja terävää kuin laserilla, vedellä tai polttamalla tehty. Hitsauksessa tarvittavan a-mitan takaamiseksi onkin plasmaviiste leikattava hieman suuremmaksi noin 1-2 mm. Laseriin verrattuna plasmaviisteitä voidaan tehdä monipuolisemmin, sillä laserilla eivät esim. K-viisteet käytännössä onnistu. Polttoviisteisiin verrattuna plasmaviisteet tulevat suoraan leikkuusta ja ovat siten nopeampia tehdä. Vesiviisteisiin verrattuna ovat plasmaviisteet huomattavasti edullisempia.
Polttoviisteet
Mitä voidaan polttoleikata?
Polttoleikkaukseen soveltuvat useat eri teräslaadut, mutta eivät kuitenkaan ruostumattomat ja haponkestävät teräkset. Poltossa voidaan leikata yli 15 mm paksuja teräslevyjä, mutta parhaiten se soveltuu paksumpien 35-250 mm terästen leikkuuseen.
Mitkä ovat polttoleikkuun toleranssit?
Polttoleikkauksessa noudatetaan samaa termisen leikkuun standardia SFS EN 9013 332 kuin plasmaleikkauksessa. Käytännössä toleranssina voidaan polttoleikkauksessakin pitää +/- 1 mm. Polttoleikkuussa leikkausrailo on suora, joten kappaleen mitat ovat samat sekä ala- että yläpuolella.
Millaisia viisteitä poltossa voidaan tehdä?
Meidän polttoviisteet ovat ns. jälkiviisteitä, jotka tehdään erikseen varsinaisen leikkuun jälkeen. Viisteitä voidaan tehdä 0-90° kulmassa 5-250 mm paksuihin levyihin. Jälkiviisteinä voidaan tehdä hyvinkin monimuotoisia viisteitä. Pyörityspöydällä viisteet onnistuvat myös laippoihin ja muihin kaareviin muotoihin. Asetusajona polttokappaleisiin voidaan toteuttaa hyvinkin monipuolisia muotoviisteitä. Toisinaan jälkiviisteiden teko saattaa hidasta, mutta harvoin on kuitenkaan tullut vastaan sellaisia viisteitä, etteikö olisi onnistunut.
Miten polttoviisteet eroavat muiden leikkausteknologioiden viisteistä?
Polttoleikkauksen ja siten myös polttoviisteiden yksi suurimmista eduista muihin leikkausteknologioihin verrattuna on se, että poltossa pystytään leikkaamaan erittäin suuria ainevahvuuksia. Lisäksi muiden teknologioiden koneviisteisiin verrattuna, voidaan polttoleikkaamalla tehdä hyvinkin jyrkkiä, yli 50° viisteitä.
Lisätietoja: Tuomas Aaltonen, 050 421 3455, tuomas.aaltonen@flinkenberg.fi