Kesä 2017 oli jo neljänteni kesätöissä Flinkenbergillä Valkeakosken teräspalvelukeskuksessa. Kaksi kesää on mennyt lukiolaisena, yksi ylioppilaana, ja nyt yksi teekkarina. Ensimmäiset kaksi kesää kuluivat pääasiassa tuotannon puolella hallissa, viimeiset kaksi konttorissa myynnin ja markkinoinnin puolella. Jonkinlaisesta historiasta voi siis ehkä puhua, ainakin opiskelijan näkökulmasta.
Aloittaessani ensimmäistä kertaa Flinkenbergillä kesällä 2012 olin 16-vuotias vaihtovuoteen rahaa säästävä lukiolainen. Lukiolaisen silmin teräspalvelukeskuksen tuotantohalli pursusi uusia täysin vieraita kojeita, tuotantoketjun hahmottaminen oli hankalaa ja tuntui että yksinkertaisimmissakin asioissa joutui kysymään neuvoa. Ainakin omalla kohdallani voin allekirjoittaa kesätöiden merkitystä koskevien kliseiden pitävän paikkansa; koulumaailman tuttuun helppouteen tottuneelle opiskelijalle kesät tuotantolinjalla olivat silmiä avaava oppitunti niistä ”oikeista töistä”, ja myöhemmin myös tuotteiden ja palvelujen jalostamisprosesseista käytännössä.
Konttorin puolella olen päässyt oppimaan paljon teknisestä myynnistä, markkinoinnista ja yksinkertaisesti siitä, millaista on tehdä ”kasista neljään” duunia. Pelkästään vakityöntekijöiden jokapäiväistä arkea seuraamalla on tullut huomanneeksi, kuinka lukematon määrä asioita teollisuusalan yritysten arjessa on otettava huomioon esimerkiksi myynnin, markkinoinnin, logistiikan tai ylipäätään organisaation rakenteen osalta, jotta ongelmia ilmenisi mahdollisimman vähän.
Koen olleeni onnekas, että olen päässyt tekemään teknillisen alan töitä jo neljä kesää nuoresta iästäni huolimatta. Energia-alasta kiinnostuneen teekkarin näkökulmasta kesä Flinkenbergillä on ollut jännittävä. Tuotantolaitoksen katolle pitkään suunniteltu 600-paneelinen aurinkovoimapuisto avattiin kesäkuun alussa juhlavasti paljon alan väkeä keränneiden kesäjuhlien yhteydessä.
Vuosien varrella olen saanut oppia paljon teollisuuden tuotantoketjujen toiminnasta. Työtehtävien monipuolisuus on mahdollistanut jatkuvan oppimisprosessin. Flinkenbergillä on ollut ilo olla töissä, sillä vaikka perinteikäs perheyritys onkin jo lähes satavuotias, löytyy talosta edelleen paljon halua katsoa eteenpäin ja uudistua maailman mukana.
Kirjoittaja: Markus Närvänen