Teräksen hinta – aihe, joka kiinnostaa päivästä toiseen ja muuttuu suhteellisen nopeasti. Teräksen hintojen kehityksessä seuratuin asia viimeisen vuoden ajan on varmasti ollut kiinalaisen teräksen tuontitullit. Kiina on tuottanut terästä enemmän kuin on ollut tarvetta – noin kaksi kertaa enemmän kuin EU-maat yhteensä, eikä ylituotannolle ole näkyvissä pikaista loppua. Terästä on mieluummin myyty halvalla Eurooppaan, kuin jätetty tekemättä. Tämä on aiheuttanut länsitehtaille harmaita hiuksia.
Euroopan komissio onkin puuttunut asiaan ja päätynyt tuontitulleihin. Ne koskevat ensi alkuun kylmävalssattuja tuotteita. Päätöksen täytäntöönpanoasetuksesta voi lukea mm. täältä.
Suuret, jopa noin 70 % tuontitullit, nostavat hinnan tasolle, jolla ostavan tahon kannattaa miettiä, ostaako suurta määrää Kiinasta vai ennemmin vaikka pienempiä eriä eurooppalaista terästä. Tuotteiden toimitusajat myös pidentyvät. Mutta johtuuko se tehtaiden rajoitetuista kapasiteeteista vai onko teollisuuden tuotanto-odotukset lähteneet nousuun?
Ennen kuin tuontitulleista päätettiin, asia oli pitkään käsittelyssä. Tänä aikana tilausten suhteen oltiin erittäin varovaisia ja tilattiin vain pakollinen. Tulleja kun saattaa jopa joutua maksamaan takautuvasti! Tullin tullessa täytäntöön, tilauskanta länsitehtailla täydentyi entisestään ja tämä puolestaan on mahdollistanut hintojen nousun.
Tuontitullien lisäksi Kiinan terästuotantoon vaikuttavat myös ilmansaasteet. Saasteongelmien johdosta terästuotantoa on jouduttu leikkaamaan, jotta saastemäärä pienenisi ja ilmanlaatu paranisi. Myös laittomia tehtaita on alettu valvoa entistä tarkemmin. Tuotannon leikkaus nostaa hintoja, koska ylimääräisiä tonneja ei enää voida dumpata Euroopan markkinoille. Todennäköisesti menee kuitenkin pitkä aika ennen kuin halutut ympäristöhyödyt saavutetaan Kiinassa.
Euroopassa sen sijaan ympäristön eteen tehdään todellista ja suunnitelmallista työtä. Länsimaiset tehtaat ovat jo ottaneet huomioon ympäristöasiat teräksen tuotannossa. Lakienkin puolesta tähän on kiinnitetty huomiota jo useamman vuoden ajan, mutta Kiinassa vasta nyt.
Tällä hetkellä Euroopan komission käsittelyssä ovat antidumping tullit mm. Venäjän ja Ukrainan kuumavalssatun kelan tuonnille. Asia otettiin käsittelyyn jo joulukuussa 2016 ja ratkaisua odotetaan viimeistään touko-kesäkuussa 2017. Meneillään oleva käsittely on hyydyttänyt täysin ko. maiden tuonnin EU-alueelle, joka näkyy länsitehtailla kuumavalssatun nauhan rajuna hinnan nousuna ja toimitusaikojen pidentymisenä.
Vuosi 2017 onkin alkanut eurooppalaisille terästehtaille edellistä positiivisempana. Tuotanto pyörii ja hinnat ovat olleet nousussa. Kesän tullen näemme kuinka käy, jatkuuko positiivinen vire edelleen.
– Laura Nieminen