Työturvallisuus? Onko töissä turvallista olla? Repsottaako oven karmit? Onko pihalla laudan pätkiä ja muoveja pitkin poikin? Putoaako katto? Nykyaikana ei varmaan monessakaan työpaikassa enää tarvitse pelätä seinien kirjaimellisesti kaatuvan päälle, mutta turvallisuusasiat on silti hyvä ottaa huomioon.
Nykyään monella työpaikalla vaaditaan Työturvallisuuskeskuksen myöntämä työturvallisuuskortti. Työterveyden ja työturvallisuuden saa liitettyä myös auditoiduiksi prosesseiksi. Meillä Flinkenbergin Teräspalvelukeskuksessa on työturvallisuuteen kiinnitetty huomiota jo vuosia, ja tänä syksynä järjestimme koko Valkeakosken henkilökunnalle työturvallisuuskorttikoulutuksen. Pidimme koulutuksen omissa tiloissa oman henkilökunnan kesken, jolloin oli helppo keskittyä miettimään, mitä kaikkea juuri meillä ja yleensäkin teräsalalla voi sattua.
Tulimme siihen tulokseen, että suojalasien käyttö on ehdottoman tärkeää, ettei metallisiruja lennä silmiin. Turvakengät puolestaan suojaavat varpaita litistymisiltä ja teräviltä esineiltä. Lisäksi paloturvalliset työvaatteet ja kuulosuojaimet ovat itsestäänselvyyksiä työskennellessä tuotannon puolella. Työnkierto työpisteeltä toiselle pitää motivaation yllä, jolloin työturvallisuuteen liittyvät asiat pysyvät paremmin mielessä verrattuna rutiininomaiseen työskentelyyn.
Läheltä piti -lomakkeiden täyttäminen saattaa tuntua monesta turhalta, mutta niiden avulla ja tilanteita etukäteen analysoimalla voidaan välttää isommat vahingot. Mikäli uutislööppejä on uskominen, niin teollisuuden alalla sattuu vähän vahinkoja – ilmeisesti työsuojeluasiat ovat hyvin hoidettuja.
Työtapaturmatavoitteena nolla on mahdollista. Turvallista työpäivää, saavutetaan se yhdessä!
Kirjoittaja: Laura Nieminen