Oli Johan von Fieandtin aika siirtyä hallituksen puheenjohtajaksi vuonna 1990. Bernt Ehrnrooth otti vähitellen haltuunsa molempien yritysten johdon, sekä Suomen Tyrolitin että Flinkenbergin. Bernt oli jo toinen vävy, joka nousi yhtiön johtoon. Oli kolmannen sukupolven aika.
Ensimmäiset vuodet olivat pankkiirille vaikeita. Neuvostoliiton romahtaminen oli ajanut maailman syvään lamaan. Tämä vaikutti myös Flinkenbergin ja Tyrolitin myyntilukuihin ja aiheutti tappioita molemmille yrityksille. Valitettavasti myös henkilökuntaa jouduttiin tässä tilanteessa lomauttamaan molemmissa yrityksissä, eikä irtisanomisiltakaan vältytty.
Flinkenberg oli 1990-luvun alussa jo monialainen tukkukauppa. Varastot olivat täyttyneet eri osastojen tuotteista ja tämä oli osaksi huono juttu lamassa, mutta toisaalta hyväkin asia, sillä oli huomattu eri osastojen kannattelevan toisiaan. Nyt oli elektroniikkaosaston aika kannatella ja loistaa, sillä teknisen tuonnin kannattavuus ei näyttänyt kovinkaan ruusuiselta. Nokian alihankkijat pitivät Flinkenbergiä pinnalla vaikeimmat vuodet 1990–1992. Elektroniikka osaston komponentit muodostivat parhaimmillaan puolet Flinkenbergin myyntikatteesta ja liikevaihdosta.
Myös kemikaalien kysyntä lisääntyi, koska metsäteollisuuden vienti oli kasvanut. Varastot täyttyivät taas tavarasta ja tilanahtaus Helsingissä kävi sietämättömäksi. Vaikkakin varastoja oli ympäri Helsinkiä, oli isojen rekkojen kulku keskustan kaduilla vaikeaa. Nykyaikaisen teknisen tuontiliikkeen paikka ei ollutkaan enää keskustassa.
Uusien toimitilojen rakentaminen Espoon Mikkelässä alkoi. Rakennuksen valmistuttua vuonna 1993 kaikki osastot muuttivat Mikkelänkalliolle, Kehä III:n varteen.
Teräksien kauppa oli edelleen laman kourissa. Elektroniikka ja teollisuuskemikaalit olivat Flinkenbergille tärkeitä, mutta niin oli aina mukana kulkenut teräskin. Terästukkureista eivät kaikki selvinneet ja kilpailussa pärjäsivät vain palvelevat tukkurit. Ulkomaisiakin terästukkureita alkoi työntyä Suomeen. Näihin aikoihin syttyi taas Johan von Fieandtin sydän sykkimään teräkselle. Flinkenberg aloitti betoniterästen maahantuonnin vauhdilla. Teräksiä tuotiin Turkista, Ranskasta ja Valko-Venäjältä.
1990-luvun lopulla Flinkenberg osti teräslevyjä leikkaavan Profishear Oyn Tampereelta. Tämä täytti sopivasti hiomalaikkojen jättämän aukon. Kaupunkikin oli yritykselle tuttu, koska osakkuusyhtiö Tyrolit oli toiminut sieltä käsin. Tampereen Hervannassa käynnistettiin koneet ja aloitettiin teräksen leikkaaminen asiakkaille. Teräspalvelukeskuksen tarpeisiin tuotiin erikoisteräksiä mm. ThyssenKrupp Steelilta.
Lähteet :
Henttinen, Annastiina: Tuulta purjeissa. Otava 2021
Kuvalähteet:
Oy Flinkenberg Ab